Live – suoralähetykset
Katso suoralähetystä – osallistu etänä!
Kirjastokaistan suorat lähetykset ovat vapaasti kaikkien katsottavissa. Seuraaminen ei vaadi erillistä kirjautumista tai ennakkoilmoittautumista Kirjastokaistalle. Kirjastokaistan suorana lähettämien koulutuspäivien ja seminaarien esitykset julkaistaan tilaisuuksien jälkeen jokainen esitys omana videona. Tuossa vaiheessa tilaisuuden pitkä tallenne laitetaan piiloon ja sen korvaavat saavutettavuusvaatimusten mukaisesti tekstitetyt videot. Tämä tehdään kahden viikon sisällä tilaisuudesta. Esitykset ovat katsottavissa toistaiseksi.
Seuraavat lähetykset
- Tiistai 19.11.2024 klo 13-16
Lukutaito-webinaari. Järjestäjät: Aluehallintoviraston kirjastotoimi ja Lukutaito-ohjelma (Opetushallitus). Lisätietoja - Wednesday, November 27, 2024, 10:00 am – 2:30 pm
Nordic Libraries Annual Webinar. Organizer: Regional State Administrative Agency. More details will be published later. The language of the webinar is English. More information
Edelliset lähetykset olivat keskiviikkona 13.11.2024 lähetetty Lukulystit ja 14.11.2024 lähetetty Läsfest. Nämä koko tilaisuuden striimit ovat katsottavissa siihen asti, kunnes julkaisemme Lukulystien ja Läsfestin jokaisen esityksen erillisenä videona.
Etkö ehtinyt seuraamaan suorana? Haluatko katsoa esitykset uudelleen?
Pääset katsomaan suorana lähetettyjä esityksiä myös jälkikäteen. Löydät ne Kirjastokaistan Koulutuskanavalta sekä Aiemmat suoralähetykset -sivulta tilaisuuksittain listattuna. Jokaisesta linkistä avautuu näkymä, josta löytyvät kaikki tuon kyseisen tilaisuuden esitykset jokainen omana videona.
- Katso aiemmin suorana lähetettyjä esityksiä tilaisuuden mukaan listattuna
- Katso aiemmin suorana lähetettyjä esityksiä aiheen mukaan
Ongelmia livelähetysten seuraamisessa?
Jos sinulla on hankaluuksia suoralähetyksen seuraamisessa, kannattaa tarkistaa, että olet hyväksynyt evästeet. Voit katsoa lähetyksen halutessasi myös Vimeo-kanavaltamme. Voit myös lähettää meille palautetta livelähetyksen chatin tai muiden kanaviemme kautta.
Julkaistujen striimitallennevideoiden käyttöehdot
Videoita ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin eikä niitä luovuteta kolmansille tahoille. Kirjastokaistalla julkaistuja videoita voi kuitenkin jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa, upottaa blogeihin ja verkkosivustoille sekä näyttää osana tapahtumia ja opetusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ohjelmilla ei ole rajattua julkaisuaikaa, vaan ne ovat katsottavissa ja kuunneltavissa rajatta. Ohjelmien tekijänoikeudet ovat jaettu Creative Commons lisenssillä (CC BY-NC-SA)*.
Creative Commons, Suomi
* Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain epäkaupallisessa käytössä. Annat muiden julkistaa omasta teoksestasi muokattuja teoksia vain samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu (CC BY-NC-SA).
Ohjeita suoralähetettävän tilaisuuden järjestäjille
Suoralähetysten idea on mahdollistaa koulutuspäiviin ja seminaareihin osallistuminen myös niille, joita tilaisuuden aihe kiinnostaa, mutta jotka eivät pääse osallistumaan paikan päälle tapahtumaan. Kirjastokaista haluaa olla osaltaan parantamassa suoralähetystoiminnallaan maantieteellistä tasa-arvoa ja saavutettavuutta koulutuksissa.
Tässä muistilista suoralähetettävien tilaisuuksien järjestäjille. Sitä noudattamalla suoralähetyksen ennakkovalmistelut ja itse suoralähetys saadaan hoidettua hyvin ja tieto tilaisuuden suorakatselumahdollisuudesta saadaan tehokkaasti potentiaalisten etäosallistujien tietoon.
- Markkinoi tilaisuutta ja sitä, että siihen voi osallistua myös etänä
Monilla tilaisuuksien järjestäjillä on huoli, että etäosallistumismahdollisuudesta mainitseminen tilaisuuden markkinoinnin yhteydessä johtaa osallistujien vähenemiseen. Kirjastokaistan kokemusten mukaan tämä pelko on turha. Tilaisuuksiin osallistuminen mahdollistaa kollegojen tapaamisen ja keskustelut. Suoralähetyksen seuraaminen on puolestaan hyvä korvike, jos paikan päälle on mahdotonta päästä. Muista siis mainostaa etäosallistumismahdollisuutta läpi tilaisuuden markkinointiprosessin! Myös Kirjastokaista osallistuu lähetysten markkinointiin, mutta päävastuu on tilaisuuden järjestäjillä. - Suoralähetystä koskevat ennakkovalmistelut Kirjastokaistan kanssa
Kirjastokaista-tiimiltä menee kaikkine työvaiheineen noin 6-10 työpäivää yhden koulutuspäivän suoralähetykseen monikameratuotantona. Jotta kokonaisuus saadaan hoidettua tehokkaasti ja tuotannosta saadaan kokonaisuudessaan laadukas, tulee tilaisuuden järjestäjän hoitaa ennakkovalmistelujen osalta Kirjastokaistan kanssa seuraavat asiat:
Tilaan tutustuminen: Kirjastokaistan pitää päästä tutustumaan etukäteen tilaan, jotta paikan nettiyhteydet, äänentoisto, valaistus ym. tekniset olosuhteet voidaan varmistaa suoralähetyksen mahdollistavaksi. Parhaiten tämä onnistuu, jos tutustumiskäynnillä on mukana tilan tekniikkavastaava.
Laitteiston kasaaminen: Tarvitsemme kolme tuntia aikaa laitteiston kasaamiseen, testeihin ja tapahtuman ohjelman läpikäymiseen yhdessä. Aamulla ennen klo 11 alkavien tapahtumien kasaus tapahtuu edellisenä päivänä. Jos tapahtumanne on siis alkamassa klo 9 aamulla, varmista varaus tilaan myös edelliselle päivälle. Tapahtuman päätyttyä tarvitsemme noin tunnin laitteiston purkamiseen.
Äänentoisto: Jos tilassa on äänentoisto, niin saako siitä summatun äänen ulos? Paras vaihtoehto meille on XLR-liitäntä. Onko tapahtumassa oma äänimies? Jos on, tarvitsemme hänen yhteystietonsa.
Avoin verkkoportti: Emme striimaa langattoman verkon ylitse! Tilassa tulee olla avoin verkkoportti, jonka upload-nopeus on vähintään 8Mb/sek. Striimausalustamme on Vimeo ja käytämme seuraavia internet portteja lähettämiseen: TCP 1935 (RTMP), TCP 80 (HTTP), TCP 443 (HTTPS) ja UDP 53. Kaikkien näiden porttien tulee olla auki sisään- ja ulospäin. HUOM. verkossa EI SAA OLLA SELAINKIRJAUTUMISTA! (Jos olet epävarma mistään asiasta, ota meihin yhteyttä).
Kuvaus- ja julkaisuluvat esiintyjiltä: Jokaiselta esiintyjältä pitää kysyä lupa esityksen livelähetykseen ja esityksen julkaisemiseen katsottavaksi myöhemmin tallenteena. Osana ennakkovalmisteluja sovitaan, kysyykö luvat tilaisuuden järjestäjä vai huolehtiiko kysymisestä Kirjastokaista. Mikäli tilaisuuden järjestäjä hoitaa kyselyt, Kirjastokaista lähettää järjestäjille dokumentin, johon on koottu kaikki lupia koskevat tiedot esiintyjille välitettäväksi. Jos joku esiintyjä ei anna suoralähetykseen lupaa, pidetään lähetyksessä hänen esityksensä aikana paussi. Jos puolestaan joku esiintyjä antaa luvan suoralähetykseen, muttei tallenteen julkaisuun myöhemmin katsottavaksi, niin se sopii tietenkin. Nämä rajoitteet on kuitenkin tiedettävä etukäteen, jotta suoralähetyksen viestinnässä voidaan kertoa, jos jotkut osuudet jäävät suoralähetyksen ulkopuolelle. Emme halua tuottaa pettymystä niille, jotka ovat suunnitelleet katsovansa esitykset jälkikäteen.
Esiintyjillä on sama tietokone: Pääsääntöisesti käytetään Kirjastokaistan läppäriä, jossa on kaikki tarvittavat ohjelmat. Tietokonetta ei vaihdeta kesken tapahtuman. Lähetyksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että kaikki esiintyjät käyttävät samaa tietokonetta. Huolehdi, että esiintyjät toimittavat esityksensä ajoissa ja että ne aukeavat presentaatiokoneella. Osana ennakkovalmisteluja sovitaan mihin mennessä ja kenelle esitykset toimitetaan. On tärkeää, että järjestäjät huolehtivat esiintyjien esitysten avaamisesta ja niiden kanssa avustamisesta. Erityistarpeista, esim. muiden laitteiden kaappaaminen lähetykseen, tulee ilmoittaa hyvissä ajoin.
Tieto esiintyjien käyttämästä musiikista ja videoista: Jos esiintyjät aikovat käyttää musiikkia tai videoita tarvitsemme tiedon etukäteen mm. tekijänoikeuksien vuoksi.
Tilaisuuden ohjelma: Kirjastokaista tarvitsee viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta tilaisuuden lopullisen ohjelman. Teemme aina livelähetyksiin grafiikat, josta etäkatsojat näkevät päivän kulun, tiedot esiintyjistä, tilaisuuden hashtagin (jos käytössä), tiedot meneillään olevista pausseista ym.
Tieto onko tilaisuudessa käytössä chat tai viestiseinä: Osana ennakkovalmisteluja käydään läpi voivatko seuraajat kommentoida ja lähettää viestejä eli avataanko Kirjastokaistan toimesta chat tai onko tilaisuuden järjestäjän viestiseinä käytössä. Samalla sovitaan kuka viestejä seuraa ja miten niitä tuodaan osaksi tilaisuutta.
Tieto tilaisuuden juontajasta: Kirjastokaista tarvitsee viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta myös tiedon tilaisuuden juontajasta. Otamme tämän huomioon grafiikoissa ja kuvausten suunnitteluissa. Käymme etukäteen juontajan kanssa läpi työnjaon sen suhteen kuka kuljettaa yleisömikkiä mahdollisten yleisökysymysten kysyjille. Kysymysten ja kommenttien esittäminen mikkiin on tärkeää, jotta etäosallistujatkin kuulevat puheen. Sovimme myös työnjaosta Twitterin, Facebookin, chatin ym. kautta mahdollisesti saapuvien kysymysten välittämisestä eteenpäin esiintyjille.
Ohjeita suoralähetettävän tilaisuuden esiintyjille
On toivottavaa, että suoralähetettävän tilaisuuden esiintyjät ottavat huomioon myös etäosallistujat esim. tervehtimällä tai kertomalla, että myös he voivat lähettää kommentteja ja kysymyksiä esiintyjälle.
Suoralähetettävissä tilaisuuksissa käytetään aina yleisömikkiä, jotta myös etäosallistujat kuulevat yleisön esittämät kommentit ja kysymykset. Jos joku yleisöstä ei syystä tai toisesta käytä yleisömikkiä, on toivottavaa, että esiintyjä toistaa kysymyksen ennen kuin vastaa siihen. Näin etäkatsojat ovat tasa-arvoisessa asemassa paikallaolijoiden kanssa eikä heiltä jää kuulematta yleisön osuutta.
Ohjeita webinaarin järjestäjille
Webinaarit ovat oiva vaihtoehto järjestää seminaari tai koulutuspäivä silloin, kun suoralähetettävän tilaisuuden järjestäminen ei onnistu kustannussyistä tai esim. jos ihmisten kokoontuminen ei tilaisuuden järjestämisajankohdan aikaan ole sallittua.
Tässä muistilista webinaarin järjestäjille. Sitä noudattamalla ennakkovalmistelut ja itse suoralähetys saadaan hoidettua hyvin ja tieto tilaisuudesta saadaan tehokkaasti katsojien tietoon.
- Markkinoi tilaisuutta
On kaikkien etu, että webinaariin osallistuu mahdollisimman paljon katsojia. Levitä tietoa tapahtumastasi mahdollisimman laajasti eri kanavissa esim. uutiskirjeissä, sosiaalisessa mediassa, Kirjastot.fi:n ammattikalenterissa, tilaisuuden aiheeseen liittyvissä ryhmissä ja kanavissa. Myös Kirjastokaista osallistuu lähetysten markkinointiin, mutta päävastuu on tilaisuuden järjestäjillä. - Suoralähetystä koskevat ennakkovalmistelut Kirjastokaistan kanssa
Kirjastokaista-tiimiltä menee kaikkine työvaiheineen noin 6-10 työpäivää yhden webinaarin tuottamiseen. Jotta kokonaisuus saadaan hoidettua tehokkaasti ja tuotannosta saadaan kokonaisuudessaan laadukas, tulee tilaisuuden järjestäjän hoitaa ennakkovalmistelujen osalta Kirjastokaistan kanssa seuraavat asiat:
Kuvaus- ja julkaisuluvat esiintyjiltä: Jokaiselta esiintyjältä pitää kysyä lupa esityksen livelähetykseen ja esityksen julkaisemiseen katsottavaksi myöhemmin tallenteena. Osana ennakkovalmisteluja sovitaan, kysyykö luvat tilaisuuden järjestäjä vai Kirjastokaista. Mikäli tilaisuuden järjestäjä hoitaa kyselyt, Kirjastokaista lähettää järjestäjille dokumentin, johon on koottu kaikki lupia koskevat tiedot esiintyjille välitettäväksi. Jos puolestaan joku esiintyjä antaa luvan suoralähetykseen, muttei tallenteen julkaisuun myöhemmin katsottavaksi, niin se sopii tietenkin. Nämä rajoitteet on kuitenkin tiedettävä etukäteen, jotta suoralähetyksen tiedotuksessa voidaan kertoa, jos jotkut osuudet jäävät suoralähetyksen ulkopuolelle. Emme halua tuottaa pettymystä niille, jotka ovat suunnitelleet katsovansa esitykset jälkikäteen.
Tieto esiintyjien käyttämästä musiikista ja videoista: Jos esiintyjät aikovat käyttää musiikkia tai videoita tarvitsemme tiedon etukäteen mm. tekijänoikeuksien vuoksi.
Tilaisuuden ohjelma: Kirjastokaista tarvitsee viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta tilaisuuden lopullisen ohjelman. Teemme aina livelähetyksiin grafiikat, josta etäkatsojat näkevät päivän kulun, tiedot esiintyjistä, tilaisuuden hashtagin (jos käytössä), tiedot meneillään olevista pausseista ym.
Tieto onko webinaarissa käytössä chat tai viestiseinä
Osana ennakkovalmisteluja käydään läpi voivatko seuraajat kommentoida ja lähettää viestejä eli avataanko Kirjastokaistan toimesta chat tai onko tilaisuuden järjestäjän viestiseinä käytössä. Samalla sovitaan kuka viestejä seuraa ja miten niitä tuodaan osaksi webinaaria.
Tieto tilaisuuden juontajasta: Kirjastokaista tarvitsee viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta myös tiedon tilaisuuden juontajasta. Otamme tämän huomioon grafiikoissa, testeissä ja päivän kulun suunnittelussa. Käymme etukäteen juontajan kanssa läpi työnjaon; milloin juontaja tulee mukaan lähetykseen, välittääkö juontaja kysymyksiä chatista/Twitteristä/Facebookista yms.
Ohjeita webinaarin esiintyjille
Kirjastokaista testaa aina kaikkien webinaariesiintyjien yhteydet ja tekniikan hieman ennen varsinaista tilaisuutta. Käytämme testiaikojen haarukoimiseen Doodlea, lähetämme esiintyjille kutsun testiajan valitsemiseen viimeistään viikkoa ennen varsinaista webinaarilähetystä. Jos mahdollista, esittäjän esitys olisi hyvä toimittaa meille ennen testiä osoitteeseen kirjastokaista1@gmail.com. Testaamme myös diojen vaihtamisen etänä. Testi olisi hyvä tehdä samasta paikasta (sama verkkoyhteys, sama tekniikka), kuin mistä itse esiintyminen tapahtuu. Ennen yhdistämistä tulee aina sulkea ylimääräiset ohjelmat, varsinkin Teams, Zoom, ja muut viestintäohjelmat.
Suositeltu tekniikka:
– Kiinteä internet-yhteys, eli verkkokaapeli kiinni koneessa
– Headsetti (kuuloke-mikrofoni yhdistelmä)
– Uusin Google Chrome selain